Sampingan Sementara

Tuesday, November 30, 2010

Chrome vs Firefox

huh..sudah lama diperdebatkan, hari ni baru la aku rasas tergerak nak taip pasal bende nih..

secara jujurnya, aku lebih suka dengan google chrome, jika dibandingkan dengan mozilla firefox.

alasan-alasannya adalah :

1. automatic search engine by google :
haha..layan blog obe!

  • macam gambar kt atas nih, aku baru je taip "blo", kan die search sendiri tu..haha
  • kat firefox skrg pun dah ade..tapi mase mula2 aku pakai chrome dulu, fire xde lg mende nih!
2. Download management yg teratur dan mesra pengguna (bagi aku la)
sebok je muke pakcik tuh :)
  • elok je kotak download tu kat bawah, kalau kat mozilla, nak kene install add-on yg best2 baru dapat manager yg best..
  • tapi kalau pandai cari firefox punye add-on, dah mcm download guna accelerator da..huhuh..
3. keluasan page :
hehe:) muke pakcik tu tinggal separuh jer..
  • macam yang semua sedia maklum, chrome mmg lebih luas dr firefox.
4. mozilla firefox lebih kerap crash berbanding chrome!

hehe..anyway, pilihan di tangan anda, kalau yg lebih suka pakai firefox, mesti pelabagai add-on yang best2 korg dah jumpe kan? aku sejak dah pakai chrome nih, melekat pulak rasenye..so, masing2 tetap ade kelebihan dan kekurangna memasingkan?

anyway..chrome gak yg best. haha!

Saturday, November 13, 2010

Dato' Perdana dan Buapak Mengadap

hah..berjumpa lagi kita di dalam rancangannn......Adat Perpatih bersama Abg Pisau..haha..


terus ke titik (straight to the point), hari ni, 13 Nov 2010, satu upacara mengadap telah diadakan di Rumah Dato' Penghulu Pesaka Luak Gemencheh, a.k.a bapak aku..(ehehe)..

pihak yg datang mengadap plak, Dato' Perdana bersama Buapak..

macam bese, majlis start dgn tunggu hadirin dan tetamu sampai la kan..hehe..okeh..

beliau adelah Dato' Perdana yg nak ngadap..(gua nak snap mase duduk, die bley bangun plak..kaco tol..hihi)

baju maroon tu Dato' Buapak

tuan imam, ngan dato'2 lembaga yg lain..+ kameraman merangkap adek gua
 lepas ketibaan, jemput masuk..dah masuk..start ler majlis-nye~

jap..sblm majlis start, dato'2 yg nak ngadap ni ade bawak "hantaran"..

ni ler "hantaran" mereka..hehe :D
kronologi/ tentatif majlis:

 1. Dato' Buapak menyampaikan hajat kepada Dato' Muda, untuk dipersembahkan kepada Dato' Penghulu (Dato' Muda ranking bawah setakuk daripada Dato' Penghulu)

baju oren cerah, Dato' Muda..yg berpasangan tu, Dato' Penghulu..dan yg berbaju batik merah tu ler gua..hehe:D


2. Dato' Muda sampaikan pulak kepada Dato' Penghulu.
derghh..kantoi bapak gua botak..hehe :)

3. Dato' Perdana plak buat step 1. dan 2. (step eh, da macam bg cara-cara memasak plak~), kali ni, ade "gimik" serah keris dan tanjak
pakaikan tanjak

serah keris, padahal tanjak ngan keris tu bapak aku punye..hehe simbolik jer :)

4. Dato' Perdana ngan Buapak ikrar dan angkat sumpah
angkat tgn camtu tu tgh angkat sumpah la tuh.

5. Ucapan Dato' Penghulu Pesaka Luak Gemencheh
Sopan jek gua kt blakang..ahah!
6. tutup majlis dgn Doa dan jamuan..








huu..selesai la sudah majlis bile sume org dah kenyang...

sblm gua kasi habis ini entry, bak dtg gua tunjuk apekebende "hantaran" tadi..bukan bunga telur kosong beb..bunge telo berisi!!
nampak tak tuh~

bak dtg ah..ayam panggang beb!!

bunge telor-nye~

huhu..anyway..fun gak beb..penat pon ade..huhu..amse gua hapdet belog nih, tak siap kemas lg nih..haha!

adios, jmpe lagi di laman sesawang ni yek :)

kejadah hape gua amek gambo cenggini??